ZAPRASZAMY DO NOWEJ SZKOŁY-2

To kolejny kurs proponowany uczestnikom projektu „Świętokrzyscy hotelarze dla rynku pracy”. Profesja bardzo dobrze znana każdemu, warto jednak wspomnieć, że dobre jej wykonywanie jest uwarunkowane opanowaniem specjalistycznej wiedzy. Nie wystarczy sprawne przemieszczanie się z tacą pełną talerzy pomiędzy stolikami. Dobry kelner to przede wszystkim kompetentny doradca konsumenta, osoba obeznana z zasadami branżowego savoir-vivre. Bez trudu dobierze odpowiednie nakrycia do podawanych potraw, zastosuje stosowną do rodzaju przyjęcia metodę obsługi konsumentów.
Zajęcia tego kursu prowadzi Pan Grzegorz Kraj, nie tylko praktyk, ale również osoba, która wyszkoliła wielu adeptów branży gastronomicznej.

 

Dla każdego mieszkańca naszego regionu oczywistym jest, że szeroko rozumiana turystyka to realna szansa na ożywienie lokalnej gospodarki. Tak więc zdobycie wiedzy na temat atrakcji turystycznych najbliższej okolicy jest niewątpliwie jednym ze sposobów na zwiększenie swoich szans zatrudnienia w jednym z wielu obiektów nastawionym na obsługę przyjeżdżających tutaj kuracjuszy i innych gości.
Kurs turystyczno-krajoznawczy prowadzony przez Pana Marka Podsiadło, wieloletniego przewodnika i pilota wycieczek ma o tyle specyficzny charakter, że jego uczestnicy nie tylko poznają historię regionu siedząc w szkolnych ławkach, ale również wybierają się w teren. To okazja do zdobycia wielu nowych informacji o miejscach, które dotychczas często mijaliśmy bez świadomości tego, jak atrakcyjne mogą być dla odwiedzających Ponidzie turystów.

Sommelier to nie tylko osoba serwująca wino, ale także zarządzająca magazynem, budująca kartę win i mająca szeroką wiedzę nie tyle o winie i kulinariach, ale też o innych alkoholach, koktajlach i napojach bezalkoholowych (kawie, herbacie, wodzie mineralnej). Doradzi, jakie wino pasuje do danej potrawy, zadba o właściwe kieliszki i temperaturę trunku.
Aby dobrze rozpoznawać gatunki wina, należy ich posmakować. I tutaj wielu uczestników kursu dokonało zaskakującego odkrycia - otóż istnieje wino bezalkoholowe! Zachowuje smak i barwę pierwowzoru, konfekcjonowane jest w takich samych butelkach. Tak więc bez problemu może stanowić podstawę do ćwiczeń w kursie prowadzonym z młodzieżą na terenie szkoły.

Integralną częścią projektu „Świętokrzyscy hotelarze dla rynku  pracy” stanowi wyjazdowy kurs z zakresu obsługi turystyki prozdrowotnej realizowany w hotelu „Uroczysko” w Cedzynie. Każda z dziesięcioosobowych grup zyskuje okazję odbycia dwudniowego szkolenia w siedzibie wspomnianego obiektu i zapoznanie się z ofertą jego usług. Jest to oczywiście również okazja do nawiązania znajomości z rówieśnikami z innych szkół uczestniczących we wspólnym działaniu.
Dotychczas kurs ten odbyli uczniowie klas czwartych, kolejne wyjazdy są przygotowywane.

Barista-9Wspomniany w tytule barista to specjalność coraz bardziej rozpoznawalna wśród zawodów branży gastronomicznej. To ktoś, kto nie tylko rozpoznaje poszczególne gatunki i odmiany kawy, ale również, a może przede wszystkim, potrafi sprawnie obsługiwać profesjonalne ekspresy, jakie można spotkać w dobrych restauracjach czy kawiarniach. Są to pokaźne gabarytowo urządzenia, które dzięki wytwarzaniu wysokiego ciśnienia, funkcji mielenia ziaren tuż przed przyrządzeniem naparu, a także funkcji spieniania mleka gwarantują najlepszą jakość espresso i innych rodzajów kawy.
Również w tym przypadku uczniowie mogą korzystać z wiedzy kogoś, kto poznał wszystkie tajniki profesji. Pan Mariusz Kotarzewski, bo o nim mowa, od dawna prowadzi szkolenia baristyczne. To dzięki niemu młodzież dowiaduje się, jaka jest różnica pomiędzy arabicą a robustą lub jak należy przygotować dobre latte macchiato. Nie sposób też nie trafić na wspomniane zajęcia – wystarczy iść za niezwykle intensywnym aromatem…

Serwis synchroniczny-5Drugi spośród siedmiu zaplanowanych w ramach projektu „Świętokrzyscy hotelarze dla rynku pracy” konkurs,który odbył się 7 grudnia 2017 r., zorganizował Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1. im. ks. Stanisława Konarskiego w Jędrzejowie. Tym razem rywalizowały trzyosobowe zespoły, których zadaniem było zaprezentowanie serwisu synchronicznego. To specjalna, bardzo widowiskowa metoda serwowania podawania do stołu przez kilku kelnerów jednocześnie. Skojarzenie z baletem jest jak najbardziej uprawnione, bo wzajemnemu zgraniu ruchów każdej ekipy towarzyszyła muzyka.
Każda grupa zaprezentowała autorski układ do samodzielnie dobranego tła muzycznego. Całość oczywiście bacznie obserwowali jurorzy. Okazało się, że i tym razem ZSTiO zasłużył na premiowane miejsce. Ekipa w składzie: Nikola Rokita (klasa III T H), oraz Adrian Cepil i Bartosz Robak (obaj z klasy IV T H) zajęła trzecie miejsce. Oby tak dalej!

Konkurs barmański-57Jednym z założeń projektu „Świętokrzyscy hotelarze dla rynku pracy” jest przeprowadzenie międzyszkolnych konkursów zakresem związanych z tematyką realizowanych szkoleń. Gospodarzami i organizatorami kolejnych turniejów branżowych są placówki zaangażowane w realizację przedsięwzięcia. Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących jako pierwszy podjął się przeprowadzenie zmagań, w których wzięli udział uczestnicy kursów kelnerskich. Konkurs został przeprowadzony 5 października 2017 r. Gościny udzielił nam „Słoneczny Zdrój” – hotel stale współpracujący ze szkołą i sprawujący patronacką pieczę nad jedną z hotelarskich klas.
Obok jury składającego się z profesjonalnych barmanów punkty przyznawali również członkowie jury degustacyjnego, a suma przyznanych przez oba podmioty punktów decydowała o ostatecznej kolejności zawodników.
Impreza odbyła się w typowym dla tego zawodu otoczeniu, czyli klubie „Kalejdoskop” - uczestnicy konkursu stanęli więc za prawdziwą ladą barową, posługiwali się też sprzętem używanym na co dzień przez pracowników baru.
Miło nam poinformować, że laur najlepszego barmana zdobyła uczennica ZSTiO, Olga Kieljańska, która oprócz dyplomu otrzymała atrakcyjne nagrody rzeczowe.

Barman-1Wśród specjalistycznych kursów, z jakich mogą skorzystać uczniowie biorący udział w projekcie „Świętokrzyscy hotelarze dla rynku pracy” szczególną popularnością cieszą się zajęcia prowadzone przez Pana Grzegorza Kraja.
Ten kierownik sali czterogwiazdkowego hotelu „Uroczysko” w Cedzynie to profesjonalista dysponujący specjalistyczną wiedzą, przy tym osoba łatwo nawiązująca kontakt z młodzieżą. Prowadzone przez niego zajęcia to przede wszystkim ćwiczenia. Uczestnicy kursu pod czujnym okiem praktyka sporządzają soft drinki o różnych kompozycjach i smakach, a jednocześnie poznają tajniki podawania poszczególnych napojów.
Każdorazowo w sali, w której odbywają się zajęcia w ramach kursu barmańskiego dominują zapachy typowych składników stosowanych w procesie przyrządzania drinków: cytryny, limonki, mięty czy syropów smakowych. O tym, jak skutecznie może być przekazywana wiedza z tego zakresu, niech świadczy fakt, że w międzyszkolnym konkursie barmańskim pierwsze miejsce przypadło uczennicy naszej szkoły. 

Dominika 4th
Adrian 4th
Klaudia 4th
Klaudia 4th
Maria 4th
Damian 4th
Bartosz 4th
Jan 4th
Przemysław 4th
Damian 4tgk
Kompetencje matematyczne
data il.godz. godziny sala prowadzący
2017-10-10 2 13.55-15.25 B4 Beata Suwaj
2017-10-21 4 8.30-11.45 B4 Beata Suwaj
2017-11-04 4 8.30-11.45 B4 Beata Suwaj
10
Kompetencje językowe
data il.godz. godziny sala prowadzący
2017-10-07 4 8.30-11.40 C3 Iwona Makowska
2017-11-18 4 8.30-11.40 C3 Iwona Makowska
2017-12-02 2 8.30- 10.00 C3 Iwona Makowska
10
Kurs barmański
data il.godz. godziny sala prowadzący
2017-10-29 5 9.00-13.00 B3 Grzegorz Kraj
2017-11-12 5 9.00-13.00 B3 Grzegorz Kraj
2017-12-03 5 8.00-12.00 B3 Grzegorz Kraj
2017-12-16 5 8.00-12.00 B3 Grzegorz Kraj
20
Kurs baristyczny
data il.godz. godziny sala prowadzący
2017-10-14 5 8.00-12.00 B3 Mariusz Kotarzewski
2017-10-15 5 8.00-12.00 B3 Mariusz Kotarzewski
10
Kurs sommelier
data il.godz. godziny sala prowadzący
2017-12-03 5 13.00 - 17.00 B3 Grzegorz Kraj
2017-12-09 5 8.00-12.00 B3 Grzegorz Kraj
2017-12-16 5 13.00-17.00 B3 Grzegorz Kraj
2017-12-17 5 8.00-12.00 B3 Grzegorz Kraj
20
Kompetencje społeczne i przedsiębiorczość
data il.godz. godziny sala prowadzący
2017-10-21 3 12.00-14.30 B4 Urszula Okońska
2017-11-04 3 12.00-14.30 B4 Urszula Okońska
2017-12-02 4 10.15-13.30 B4 Urszula Okońska
10
Kompetencje informatyczne
data il.godz. godziny sala prowadzący
2017-10-03 1 7.30-08.15 A12 Sylwester Służalski
2017-10-10 1 7.30-08.15 A12 Sylwester Służalski
2017-10-17 1 7.30-08.15 A12 Sylwester Służalski
2017-10-24 1 7.30-08.15 A12 Sylwester Służalski
2017-10-31 1 7.30-08.15 A12 Sylwester Służalski
2017-11-07 1 7.30-08.15 A12 Sylwester Służalski
2017-11-14 1 7.30-08.15 A12 Sylwester Służalski
2017-11-21 1 7.30-08.15 A12 Sylwester Służalski
2017-11-28 1 7.30-08.15 A12 Sylwester Służalski
2017-12-05 1 7.30-08.15 A12 Sylwester Służalski
10

Błach Karol 4tgk
Furman Karolina 4tgk
Kieliańska Olga 4tgk
Łabuzek Joanna 4tgk
Majcherczak Dawid 4tgk
Opałka Karol 4tgk
Rączka Izabela 4tgk
Ryńska Natalia 4tgk
Wiśniosz Mateusz 4tgk
Zych Natalia 4tgk
Kompetencje matematyczne
data il.godz. godziny sala prowadzący
2017-10-10 2 13.00-14.30 C6 Małgorzata Służalska
2017-10-17 1 13.00-13.45 C6 Małgorzata Służalska
2017-10-24 2 13.00-14.30 C6 Małgorzata Służalska
2017-11-07 2 13.00-14.30 C6 Małgorzata Służalska
2017-11-14 2 13.00-14.30 C6 Małgorzata Służalska
2017-11-21 1 13.00-13.45 C6 Małgorzata Służalska
10
Kompetencje językowe
data il.godz. godziny sala prowadzący
2017-10-14 3 8.00-10.30 C3 Ewa Charczuk
2017-11-04 3 8.00-11.15 C3 Ewa Charczuk
2017-12-16 4 8.00-10.30 C3 Ewa Charczuk
10
Kurs kelnerski
data il.godz. godziny sala prowadzący
2017-10-21 5 8.00-12.00 B3 Grzegorz Kraj
2017-10-29 5 13.15-17.15 B3 Grzegorz Kraj
2017-11-12 5 13.15-17.15 B3 Grzegorz Kraj
2017-12-09 5 13.00-17.00 B3 Grzegorz Kraj
20
Kurs baristyczny
data il.godz. godziny sala prowadzący
2017-12-02 5 8.00-12.00 B3 Mariusz Kotarzewski
2017-12-03 5 8.00-12.00 B3 Mariusz Kotarzewski
2017-12-09 5 8.00-12.00 B3 Mariusz Kotarzewski
2017-12-10 5 8.00-12.00 B3 Mariusz Kotarzewski
20
Kompetencje społeczne i przedsiębiorczość
data il.godz. godziny sala prowadzący
2017-10-03 1 14.00-14.45 A12 Sylwester Służalski
2017-10-17 1 14.00-14.45 A12 Sylwester Służalski
2017-11-18 4 8.00-11.15 A12 Sylwester Służalski
2017-11-25 4 8.00-11.15 A12 Sylwester Służalski
10
Kompetencje informatyczne
data il.godz. godziny sala prowadzący
2017-10-14 4 10.45- 14.00 B7 Małgorzata Cichy
2017-11-04 3 11.30-14.00 B7 Małgorzata Cichy
2017-12-16 3 10.45-13.15 B7 Małgorzata Cichy
10
Kurs wyjazdowy
data il.godz. godziny sala prowadzący
2017-11-04 8 14.00-22.00 hotel Uroczysko Michał Sokołowski
2017-11-05 8 8.00-16.00 hotel Uroczysko Michał Sokołowski
16

Boduch Andżelika 3th
Grabowska Natalia 3th
Graca Wiktoria 3th
Kozioł Eliza 3th
Paździór Zuzanna 3th
Prażuch Natalia 3th
Rokita Natalia 3th
Szostak Karolina 3th
Urban Patrycja 3th
Wojciechowski Bartosz 3tgk
Kompetencje matematyczne
data il.godz. godziny sala prowadzący
2017-11-14 1 7.30-8.15 C6 Lucyna Wojnowska
2017-11-21 1 7.30-8.15 C6 Lucyna Wojnowska
2
Kompetencje językowe
data il.godz. godziny sala prowadzący
2017-10-07 3 11.50-14.20 C3 Iwona Makowska
2017-11-18 3 11.50-14.20 C3 Iwona Makowska
2017-12-02 4 10.10-13.25 C3 Iwona Makowska
10
Kurs turystyczno-krajoznawczy
data il.godz. godziny sala prowadzący
2017-10-02 4 14.00-17.00 C3 Marek Podsiadło
2017-10-03 3 15.00-17.15 C3 Marek Podsiadło
2017-10-06 3 15.00-17.15 C3 Marek Podsiadło
10
Kompetencje społeczne i przedsiębiorczość
data il.godz. godziny sala prowadzący
2017-11-16 1 14.40-15.25 A12 Urszula Okońska
2017-12-07 1 14.40-15.25 A12 Urszula Okońska
2

Anyż Maja 2thk
Cepil Daria 2thk
Durek Natalia 2thk
Gluzicka Nikola 2thk
Kasperowicz Gabriela 2thk
Kumor Aleksandra 2thk
Pawlus Julia 2thk
Smogór Dagmara 2thk
Sowula Kamila 2thk
Wąsik Dominika 2thk
Kompetencje informatyczne
data il.godz. godziny sala prowadzący
2017-11-18 2 11.30-13.00 B7 Sylwester Służalski
2

Bułaj Anna 3gk
Chruścicka Patrycja 3gk
Czekaj Małgorzata 3gk
Dryndos Aneta 3gk
Gwódź Kinga 3gk
Kokot Wiktoria 3gk
Lech Paulina 3gk
Pruś Natalia 3gk
Rusek Anna 3gk
Wieloch Dominika 3gk

Przejdź do góry
Our website is protected by DMC Firewall!